Hvordan påvirker koronatiltakene huden din

hudtilstand hjemmeværende

Vi er et samfunn som liker å være mye ute, dele øyeblikkene og nærkontakt. Det er sant at når vi lever en hektisk livsstil, setter vi pris på de øyeblikkene med hjemme kos, nyte å lese eller en god kaffe alene.

Men den nåværende situasjonen er veldig annerledes, for det felles beste har tvunget oss til å bli hjemme. Derfor snakker vi om blandede følelser, på den ene siden vet vi at å bli hjemme er den riktig ting å gjøre, men på den andre siden påvirker det oss følelsesmessig.

Vi står overfor et helseproblem som vi ikke kontrollerer, som unnslipper vår forståelse, noe som vi prøver å forstå.  Det som gjelder nå er å være i solidaritet med de andre, å vise empati.

 Alt dette frembringer usikkerhet og rastløshet, som oversettes til følelsesmessig stress.

EUROPEAN PSYCHIATRIC ASSOCIATION

Følelsesmessig stress påvirker huden negativt

Det har vist seg at følelsesmessig stress påvirker huden negativt, siden den skaper frie radikaler som får ansiktet vårt til å eldes raskt, noe som oversettes til et trøtt ansikt, med mangel på lysstyrke og en blass hudfarge. Alt dette, lagt til det (midlertidige) tapet av livsstilen vår, gjør at humøret vårt forverres, siden vi beveger oss mindre og samhandler mindre. Det er derfor tilrådelig å ta vår egen tid, skjemme bort oss selv, og etablere en rutine for selvpleie, for å løfte humøret og stoppe aldring av huden.

Vi anbefaler deg å lage en pleieplan: ansiktsrensing, eksfoliering og ukentlig maske , trening av ansiktsmuskler gjennom ansiktsyoga-rutiner, og prøv å glede deg over små gleder som vi, i normale tider med arbeidsrutiner, ikke kunne tillate oss.

Stress er en forsvarsmekanisme som kroppen vår må garantere at den overlever. Men når det blir kronisk, produserer det en rekke effekter som påvirker hele kroppen og produserer hudproblemer på grunn av overflødige frie radikaler: tap av elastisitet, rynker, slapphet, kjedelig hud toner  , mørke flekker eller andre sykdommer av større betydning.

Forurensning hjemme

Du må også beskytte deg innendørs, siden 80% av tiden vår blir brukt i lukkede rom. Forurensning er ikke bare et eksternt fenomen, den eksisterer overalt. Hver gang vi åpner vinduer eller dører, forurensning kommer inn i våre hjem, og akkumuleres blandet med andre forurensende partikler av varmesystemer, malingen på veggene, rengjøringsprodukter osv…

Tilsvarende i sammensetning med det ytre forurensning (fine partikler, tungmetaller, VOC …), kommer husholdningsforurensning fra både kilder til varme og klimaanlegg, samt fra konstruksjons- og dekorasjonsmaterialer (maling, møbler …), eller til og med fra rengjøringsprodukter og hygiene (sulfater, forskjellige typer såpe, rengjøringsmidler …). Alle disse forurensningskildene er kraftige skadelige og irriterende, svekker hudbarrieren og øker risikoen for inntrenging av andre typer forurensninger som PM 2.5 inn i huden.

Svevestøv (partikler, PM) består av små, luftbårne partikler som kan stamme fra forbrenningsprosesser, eller mekanisk slitasje. Eksponering for svevestøv i uteluft kan føre til helseskader. Svevestøv varierer i størrelse og sammensetning.

De viktigste kildene til partikler (PM10 og PM2,5) er veitrafikk, vedfyring og langtransportert forurensning. Veitrafikk bidrar mest til svevestøvnivåene mange steder, både med veistøv fra dekk- og asfaltslitasje og utslipp av eksos.

I flere norske byer og tettsteder bidrar vedfyring mye. Langtransportert svevestøv spiller også en viktig rolle for totalnivået. Noen steder er industri, forbrenningsanlegg, bygg- og anleggsaktivitet og havner viktige kilder.

I Norge måles PM10 og PM2,5. Flere norske byer og tettsteder har utfordringer med nivåene av svevestøv.

FHI, om svevestøv.

Digital Forurensning

I disse dager er vi hjemme, inntil videre, og selv om vi prøver å distrahere oss selv med andre aktiviteter (lesing, matlaging, trening …), går vi fra datamaskinen til mobilen, og fra mobilen til nettbrettet: grupper av whatsapp, facebook, tik-tok, youtube, videoer, bilder, spill, tusenvis av direkte på Instagram for å utføre litt aktivitet … Alt dette er veldig stressende, og huden vår merker det. Men ikke bare følelsesmessig stress kan påvirke ansiktet vårt.

Denne regelmessige og langvarige eksponeringen for blått lys som sendes ut av disse enhetene, utgjør en risiko for vårt syn, vår søvn og også for huden vår.

Hvis huden ikke er beskyttet av de riktige produktene, kan det blå lyset som sendes ut av disse enhetene, som PM2.5 luftforurensning , trenge inn under huden og føre til at kollagen- og elastisitetsnivået faller raskt.

Hva er Blue Light, eller blå lys?

Blått lys er en del av solspekteret. Den korte bølgelengden, som ligger mellom 380 og 500 NMs, projiserer en stor mengde energi, som, selv om den er delvis gunstig for kroppen vår, også kan være skadelig.
Det slippes ikke bare ut av solen, men også av et stort antall kunstige lyskilder som dataskjermer, smarttelefoner, nettbrett, TV og LED-lamper.

Hvor farlig er blå lys?

Bare en liten del av blått lys er mulig farlig, spesielt den som inneholder blåviolette bølgelengder

Hvordan påvirker det oss?

Hudfargen blir mattere, mindre homogen, rødhet vises og hyperpigmentering skapes selv i høye fototyper.
I motsetning til UV-stråling som kan forårsake rask solbrenthet og dens konsekvenser for huden er umiddelbart synlige, er aggresjonen produsert av blått lys ikke øyeblikkelig, og den genereres gradvis. Det er ved eksponering, og etter et visst antall tidsperiode, hyperpigmentering og utseendet på rynker vil forekomme.

Våre råd

For å forhindre at ansiktet lider under denne karantene, anbefaler vi å utføre et daglig skjønnhetsritual for å oppnå et lysende, sunt og strålende ansikt.

Først og fremst må vi rense ansiktet vårt morgen og natt med de rette produktene for hudtypen. 

Du trenger også kosmetikk som kan styrke huden din innenfra, forynge den og forbedre evnen til selvforsvar , slik at tilstanden gradvis gjenoppretter. Og det fungerer som et ekte skjold hele dagen, et skjold mot husholdnings- og luftforurensning, solstrålene og, nå mer enn noen gang, mot digital forurensning.

Germaine Team

Se alle innlegg